JB Sportmassage

Rug Hernia

Geplaatst op 24 mei 2019 in Overig

Een ieder heeft een wervelkolom en tussen die wervels heb je tussenwervelschijven (een discus/schijf). Deze zijn ongeveer 9 mm hoog. Vanaf C2 tot aan je stuit (sacrum) heb je tussen elke 2 wervels zo een schijf staan. Deze tussenwervelschijven bestaan grotendeels uit water, je kan het omschrijven als een gel-achtige vorm. Om het water/gel op zijn plek te houden bevinden zich in de tussenwervelschijf ringvormige schotjes, zie het meer als een waterbed. Deze is van boven en onder uit dicht met 2 platen genaamd “dek en sluitplaten”, Deze 2 zitten vast aan je boven en onderste wervels. Dus met andere woorden zie het NIET meer als een hamburgerĀ šŸ”, als je erin bijt dan schiet je burger dus NIET tussen je broodjes vandaan.

Deze tussenwervelschijven zijn er om druk van je lichaam op te vangen. Maar deze schotjes in je schijf zijn even sterk als je lichaam is. Dus in bepaalde periodes van je leven zullen deze schotjes heel sterk zijn omdat je goed getraind ben maar een andere periode van je leven wanneer je veel gestrest bent of een nare situatie speelt op dat moment toe dan neemt de sterkte/conditie van je “waterbed” ook af! Dan kunnen deze schotjes breken waardoor dat gel er uit komt (zie afbeelding 1).

Deze gel gaat dan tegen je zenuw drukken waardoor je uitstraling krijgt (zie afbeelding 2), dit noemt men een hernia. Er zijn 3 verschillende gradaties van een hernia.

1. de tussenwervelschijf is van binnen licht beschadigd.
2. de tussenwervelschijf is van binnen iets meer beschadigd.
3. de tussenwervelschijf is zo beschadigd dat de inhoud tegen de zenuw komt. Er ontstaat uitval van kracht of gevoel.
*(zie afbeelding 1)

Hernia trainen:
Drukbelasting: handbal, voetbal, volleybal, joggen (Een sport dat je rug belastbaarheid bevordert)

Behandel methode:
– sportmasseur/Sporttherapie: Masseren en mobiliseren
– Fysiotherapie: Oefeningen voor de rug

...
Fans Volgen JB Sportmassage